Workshops Ιαπωνικού Φεστιβάλ 2025

Σε αυτή τη σελίδα, θα δείτε τα Workshops

Eυχαριστούμε πολύ, για την εμπιστοσύνη και τη σημαντική υποστήριξη.

Πριν την εκδήλωση ενδιαφέροντος στα  workshops παρακαλούμε διαβάστε τα παρακάτω: 

Για την συμμετοχή σας στα  workshops  προυπόθεση είναι η αγορά του εισιτηρίου της γενικής εισόδου.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας σε αυτό τον σύνδεσμο :
https://www.ticketservices.gr/event/japan-festival-2025/ 

Για να θεωρηθεί έγκυρη η καταγραφή παρακαλώ καταχωρήστε τη φωτογραφία του εισιτηρίου σας.

Προσοχή! Η συμμετοχή στα workshops  γίνεται μόνο μεσω της φόρμας: https://forms.gle/UNkrYsVheCe2DKwd8 

Δεν θα γίνονται δεκτά αιτήματα συμμετοχής τις ημέρες του Φεστιβάλ.

Για την ασφάλεια όλων και την ομαλή διεξαγωγή όλων των workshops, επιτρέπεται η συμμετοχή ΜΟΝΟ σε ενήλικες άνω των 18 ετών.

“Tanabata Group” by Erasmia Iliaki (Okinawa) and Yukina Kuriyama, Yudai Misawa, Yumi Watanabe, Mika Nishio (Tokyo) performing Bon Odori (盆踊り)

Bon odori dance: στις γιορτές και τα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Ιαπωνίας τον παλμό δίνουν οι παραδοσιακοί χοροί! Και η ενέργειά τους είναι μεταδοτική! Οι επισκέπτες του Japan Festival θα εξοικειωθούν με τα  βήματα των παραδοσιακών ιαπωνικών χορών υπό την καθοδήγηση της Ερασμίας Ηλιάκη και των Okinawa Dancers. Πρόκειται για φιλες από την Okinawa, το Tokyo, τη Ρόδο που τις ενώνει η αγάπη τους για τους χορούς, είτε τους ελληνικούς (opacize/Eurosize), είτε τους παραδοσιακούς Ιαπωνικούς (Bon Odori). Θα συναντηθούν στο φεστιβάλ και θα παρουσιάσουν τους χορούς Tanko Bushi Tokyo Ondo.

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093436636054
Instagram: https://www.instagram.com/yukiyama_03/

Παναγιώτης Άγριος
Athens Bushido Center

Η λέξη Αikidō (合気道) είναι πολύσημη. Μέσω της ερμηνείας της φανερώνεται η φιλοσοφία της πολεμικής τέχνης, η αρμονική σύνδεση σώματος και πνεύματος που επιτυγχάντεται μέσω της καλλιέργειας της επίγνωσης τόσο του σώματος και των πράξεων του ίδιου του ασκούμενου όσο και της αίσθησης της δύναμης και ορμής του αντιπάλου. Εξ ου και ως σύστημα μάχης αποσκοπεί στη διαχείρηση του αντιπάλου.

To Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū (天真正伝香取神道流) είναι μια πλήρης μελέτη της τέχνης και επιστήμης του πολέμου όπως ακριβώς εκπαιδεύονταν σε αυτές οι σαμουράι. Περιλαμβάνει συστήματα μάχης άοπλης αλλά και με όπλα όπως κοντάρι, λόγχη, ναγκινάτα και, ασφαλώς, το θρυλικό κατάνα καθώς επίσης και μελέτη στρατηγικής και άλλων σπουδών του πολέμου. Με τη γενεαλογία του να ξεκινάει προς το τέλος του 15ου αιώνα αποτελεί ζωντανή ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά.

Website: https://aikidobushidocenter.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/Athens.Bushido.Center/
YouTube: https://www.youtube.com/@unitedaikidodojoschannel7323

Yoshida Sonoko, Έλη Κριθαράκη Uchiyama

Η τελετη του τσαγιου -στα Ιαπωνικά sadō or chadō (茶道), δηλαδή ο Δρόμος του Τσαγιού- είναι μία παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη που συνοψίζεται στην τελετουργική προετοιμασία και το σερβίρισμα μίας κούπας πράσινου τσαγιού. Σκοπός της τελετής η έστω και εφήμερη απόλαυση μίας κούπας τσάι από τους παρευρισκόμενους, σε ένα ήσυχο και γαλήνιο περιβάλλον όπου όλοι είμαστε όλοι ίσοι και καλούμαστε να ευφρανθούμε μέσα από ένα απλό περιστατικό της καθημερινής μας ύπαρξης. Η καρδιά της τελετής του τσαγιού είναι στην ουσία μία τρυφερή υπενθυμιση του ιαπωνικού ρητού “ichi-go ichi-e” (一期一会), δηλαδή “μία φορά, μία συνάντηση” ή αλλιώς η τέχνη του να εκτιμάς αυτό που δεν θα ξαναυπάρξει. Για όλα αυτά θα κουβεντιάσουμε στο workshop, καθώς θα γευόμαστε μια στάλα πράσινο τσάι.

Facebook: https://www.facebook.com/eli.kritharaki/

Mizuki Imamura

Η καλλιγραφία είναι ένα είδος διαλογισμού, και κάθε πινελιά είναι μία ευκαιρία για αναστοχασμό για την Mizuki Imamura, που ξεκίνησε καλλιγραφία στην ηλικία των 10 ετών και σήμερα κατέχει την υψηλότερη βαθμίδα “Shihan”, τίτλος που αντιστοιχεί μόνο στους “μαιτρ” ή master της τέχνης αυτής.

Η ομορφιά μιας δημιουργίας δεν εντοπίζεται μόνο στο τελικό αριστούργημα, αλλά στις στιγμές που του δίνουν μορφή. Κάθε πινελιά, κάθε γράμμα και κάθε απόφαση είναι μέρος αυτού του ταξιδιού. Μέσω του κύκλου Enso, ενός βουδιστικού συμβόλου του Ζεν, αναδεικνύεται η ομορφιά της ατέλειας. Ο κύκλος Enso αναπαριστά τη φωτιση, το σθένος και το σύμπαν μέσα σε μια πινελιά. Κάθε πινελιά αντανακλά το ταξίδι της ζωής – πλήρες, αλλά ποτέ τέλειο.

Instagram: https://www.instagram.com/calligraphermizuki?igsh=aXUwYmRtdzFtdHd4&utm_source=qr

Γεράσιμος Δημοβασίλης

Το shakuhachi, ένα πνευστό της ιαπωνικής μουσικής παράδοσης θα παρουσιάσει ο Γεράσιμος Δημοβασίλης. Το shakuhachi χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο μουσικό όργανο της αυτοκρατορικής αυλής στη μεσαιωνική Ιαπωνία, αλλά και από τους μοναχούς του Rinzai Zen ως πνευματικό εργαλείο, ως όπλο ή ως μέσο επιβίωσης μέσα από την πρακτική της επαιτείας (takuhatsu). Απο την περίοδο Meiji η χρήση του έπαψε να επιτρέπεται αποκλειστικά στους μοναχούς Komusō και έκτοτε διευρύνθηκε η χρήση του.  Στις μέρες μας, το απλό αυτό κομμάτι μπαμπού με τις πέντε οπές έχει καταφέρει με το μοναδικό ηχόχρωμα και την ευελιξία έκφρασής του, να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ποικίλων μουσικών δρόμων, υπερβαίνοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ως μεταμοντέρνο πλέον μουσικό όργανο.

Ο Γεράσιμος Δημοβασίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία (φλάουτο, κέλτικη άρπα, κιθάρα, κρουστά, κ.α.), συμμετέχοντας σε δισκογραφικές παραγωγές ήδη από την εφηβεία του. Το 2002 ξεκίνησε την εκμάθηση του shakuhachi και μαθήτευσε δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους όπως οι Kiku Day, Kaoru Kakizakai, Keisuke Zenyoji, Seiun Saruta, Tony Clark κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2016 είναι μέλος του συγκροτήματος Ιαπωνικών κρουστών Αtene Daiko.

Facebook: https://www.facebook.com/yerasimos.dimovasilis

YouTube: https://youtube.com/@yerasimosshakuhachi?si=qtx2_8ykWXNaB0tY

Χρήστος Μίχας

Watoji (和綴じ) είναι η τέχνη της ιαπωνικού τύπου βιβλιοδεσίας. Οι σελίδες στιβάζονται και με μια βελόνα ανοίγονται μια σειρά από τρύπες στη μία άκρη τους, από τις οποίες περά μια χοντρή κλωστή ώστε να δέσει κυριολεκτικά την στίβα σε βιβλίο, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια ράχη, όπως ακριβώς γινόταν και την περίοδο Έντο.

Instagram: https://www.instagram.com/chrismihas/

 

Μιχάλης – Οδυσσέας Γιακουμάκης,
Ζωγράφος, Δάσκαλος Ζωγραφικής, Εικαστικός Ψυχοθεραπευτής

Ο Μιχάλης Οδυσσέας Γιακουμάκης, Ζωγράφος και Εικαστικός Ψυχοθεραπευτής, είναι ένας από τους πρωτοπόρους του sumi-e στην Ελλάδα. Ο ιαπωνικός πολιτισμός έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχοσύνθεσής του απο τη νηπιακή του ηλικία μέσω του πατέρα του, του στρατηγού Ελευθέριου Γιακουμάκη, που έζησε 6 μήνες στην Ιαπωνία για υπηρεσιακούς λόγους. Έτσι γαλουθήκε σε ένα σπίτι γεμάτο από ιαπωνικά έπιπλα και έργα τέχνης, με έναν στοργικό πατέρα σπάνιας μόρφωσης και ευαισθησίας που του διάβαζε κάθε βράδυ ιαπωνικά παραμύθια, του έμαθε τα βασικά του Ju-Jutsu και του ανέλυε τις ομοιότητες ανάμεσα στην αρχαιοελληνική πολεμική αρετή και το ιαπωνικό bushido, τον ηθικό κώδικα που καθόριζε τις στάσεις, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής των σαμουράι.

Τις βασικές τεχνικές του sumi-e τις διδάχθηκε έχοντας ήδη αποφοιτήσει από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Napoli από τον αείμνηστο sensei του στο Katori Shinto Ryu Kenjutsu, τον Saito Rikyuu. Στο δάσκαλό του οφείλει, όπως λέει, την αρχή -άρα και το ήμισυ- ενός συναρπαστικού ταξιδιού αφοσιωμένης αισθητικής έρευνας του sumi-e, που ξεκίνησε 45 χρόνια πριν και συνεχίζει ακόμα. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε 9 ατομικές εκθέσεις, καθώς και πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η έρευνά του στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία εστιάζει στις ιδιαίτερες ψυχοθεραπευτικές δυνατότητες της παραδοσιακής Ιαπωνικής Ζωγραφικής Sumi-e.

Website: https://www.rosaspada.com/

Facebook: https://www.facebook.com/moyakoumakis/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61569342607026

 

Naoko Ishikawa

Η Naoko Ishikawa, δασκάλα Reiki και Life Coach,  γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τόκιο της Ιαπωνίας, σπούδασε Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο University of Central Florida και σήμερα ζει στην Ελλάδα. Θα μυήσει το κοινό του φεστιβάλ στο ki (ή chi), έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αναπνοή, το πνεύμα ή τη φύση των πραγμάτων, και περιγράφει ως μια δύναμη ζωής που υπάρχει παντού και δίνει ζωή σε όλα τα πράγματα στον κόσμο. Όσοι/ες συμμετέχουν στο εργαστήριο αυτοθεραπείας Reiki θα γνωρίσουν την ενέργεια ki, που αναπτύχθηκε για θεραπευτικούς σκοπούς από τον Mikao Usui στις αρχές του 20ου αι., με ασκήσεις που εστιάζουν στον έλεγχο της αναπνοής και μπορούν να συμβάλλουν στην συναισθηματική ευεξία και την ισορροπία ενός νευροορμονικού συστήματος.

Website: www.behappybynaoko.gr 
Facebook: https://web.facebook.com/behappybynaoko
Instagram: https://www.instagram.com/be_happy_by_naoko
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@behappy_bynaoko
YouTube: https://www.youtube.com/@japaneselifecoach

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΗΛΙΑ / ALEX LUCKY ORIGAMI

Η Αλεξάνδρα Παπαηλία εργάζεται ως Πολιτικός Μηχανικός, με μεταπτυχιακό στην Σεισμική Μηχανική που έκανε με υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Από το 2020 έχει διπλώσει εκατοντάδες origami μεγέθους από 1 έως 70 cm και στις δημιουργίες της περιλαμβάνονται γλυπτά, κοσμήματα και φωτιστικά, για τα οποία χρησιμοποιεί ιαπωνικά χαρτιά υψηλής αισθητικής. Όπως αναφέρει, πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, στην διαδικασία της δημιουργίας εμπεριέχονται τα μαθηματικά και η γεωμετρία, με σημαντική συμβολή σε εφαρμοσμένες επιστήμες. Το 1981 ο Ιάπωνας Masahiro Chatani εισήγαγε το origami στην αρχιτεκτονική (origami architecture) διπλώνοντας χαρτί για να αναπαραστήσει ένα σχέδιό του σε τρεις διαστάσεις, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στη σύλληψη της ιδέας, αλλά και ανοίγοντας νέες δυνατότητες πειραματισμού με το φως και την σκιά. Τα κάτοπτρα του James Webb, του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου που τοποθετήθηκε ποτέ στο διάστημα, διπλώθηκαν σαν origami ώστε να χωρέσουν στον πύραυλο και ξεδιπλώθηκαν σαν ένα “Transformer” στο διάστημα.

Η Αλεξάνδρα Παπαηλία έχει δώσει δύο συνεντεύξεις για τα origami (Love Yourself, Καθημερινή), έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις, στη γυναικεία κολεκτίβα Beaver το 2021 και στον εκθεσιακό χώρο του Match Point το 2024, ενώ έχει συμμετάσχει στην ομαδική έκθεση στα πλαίσια του 10ου Handmade and Recycled Theater Festival (2022).

Website: https://alex-lucky-origami.gr/
Instagram: https://www.instagram.com/alex_lucky_origami/
 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΑΤΟΥ IT’S CLOUD9

Facebook: https://www.facebook.com/cloud9jewls
Instagram: https://www.instagram.com/cloud9_jewls/
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@cloud9_jewls
 

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΝ

Η φυσική, αβίαστη δράση και η εμπιστοσύνη, η ταπεινοφροσύνη, η ανοιχτότητα και η ειρήνη είναι δυνατή μόνο μέσω της τέλειας ενότητας του νου και του σώματος. Αυτή είναι η βασική διδασκαλία του Zen, η βάση του Bushido, και η φιλοσοφία μας.

Μέσα από την εκπαίδευση και το διάλογο, θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την “τέχνη” ως τρόπο ζωής και να μειώσουμε τις πιθανότητες παρέκκλισης και την εκδήλωση επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς. Όμως, σε μια άδικη επίθεση, ο εκπαιδευόμενος θα αμυνθεί για να υπερασπίσει τη σωματική του ακεραιότητα και για να μην θυματοποιηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή της καθημερινότητας: στο σχολειό, στο σπίτι, στο δρόμο,στο  αυτοκίνητο, σε κλάμπ, με παρέα ή μόνος.

Jūjutsu (柔術) σημαίνει “ευγενής τέχνη” και αποτελεί ένα παραδοσιακό σύστημα μάχης που αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση του αντιπάλου είτε μέσω ανατροπών και ακινητοποίησης είτε μέσω χτυπημάτων σε καίρια σημεία. Έχει αποτελέσει την βάση της μάχης σώμα με σώμα όπως την διδάσκονταν οι σαμουράι καθώς και πηγή σύγχρονων πολεμικών τεχνών.

Facebook: https://www.facebook.com/syllogos.polemikon.technon.epikratein.p
Instagram: https://www.instagram.com/epikratein/

 

Αγγελική Βούρου

Το cosplay έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να αναδεικνύεται σε έναν ολοκληρωμένο τομέα εφαρμοσμένων τεχνών. Σε ό,τι αφορά την δραστηριότητα στη χώρα μας, η ελληνική cosplay κοινότητα μετρά ήδη 20 περίπου χρόνια από τις απαρχές της κι έτσι πλέον συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν καλλιτέχνες με πολυετή επαγγελματική εμπειρία όπως η Αγγελική Βούρου η οποία θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες του συγεκριμένου workshop στην κατασκευή cosplay foam armor κάνοντας παράλληλα και μια λεπτομερή παρουσίαση των βασικών αρχών της τέχνης.

Instagram: https://www.instagram.com/angiev_cosplay/

 

Χρυστάλλα Καραϊσαρίδου

«Η Τέχνη των λουλουδιών μπορεί μόνο να μεταδοθεί από καρδιά σε καρδιά» Zeami (1363-1442)

Hana (και λόγω τροπής του h σε b “bana”) σημαίνει λουλούδι στα Γιαπωνέζικα. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση αυτής της εκλεπτυσμένης Τέχνης, της Ικεμπάνα. Λέγεται ότι μια φορά ο Βούδας όταν είδε πεσμένο στη γη ένα κλαδί με λουλούδια, σπασμένο από τον άνεμο. Λυπήθηκε τόσο πολύ για τα λουλούδια ώστε φώναξε έναν από τους μαθητές του και του ζήτησε να βάλει τα λουλούδια μέσα σε ένα βάζο με νερό για να ζήσουν λίγο ακόμα. «Η ζωή είναι κάτι το ιερό» είπε ο Βούδας. «Για αυτό πρέπει να παρατείνουμε την ομορφιά των λουλουδιών όσο περισσότερο μπορούμε». Από τότε οι Βουδιστές άρχισαν να φροντίζουν τα λουλούδια που συναντούσαν στο δρόμο τους ή στους κήπους με περισσότερη στοργή και με αυτά έφτιαχναν μια ωραία και γλυκιά σύνθεση, σαν το έκαναν αυτό προς τιμήν του Βούδα. Μετά, χρησιμοποιούσαν τα λουλούδια αυτά για να διακοσμούν και να στολίζουν τους Βωμούς στους Ναούς τα οποία και συμπεριλαμβάνονταν στις τελετές του Βουδισμού.

Η φύση της Ιαπωνίας πάντα πρόσφερε πανέμορφα λουλούδια σε όλες τις εποχές του χρόνου και η ομορφιά τους έχει διακοσμήσει τη ζωή των ανθρώπων σε όλες τις ηλικίες στη διάρκεια της ζωής τους. Κάποτε αυτή η ομορφιά έφθασε να έχει μια πνευματική σημασία. Στην αρχή της εποχής «Edo» η Ικεμπάνα απέκτησε περισσότερη ομορφιά και απλότητα εφόσον για αυτό το σκοπό (της Τελετής), δε έπρεπε να υπάρχει μια «πολυτελής» ομορφιά αλλά να εκδηλώνει αγνότητα και απλότητα στην προσπάθεια να εισχωρήσει στα βάθη της φύσης.

 

Facebook: https://www.facebook.com/ikebanalearngr4
Instagram: https://www.instagram.com/ikebanalearn.gr

 

笑レン・カエル

Όσοι θέλουν να εντρυφήσουν στο  το ιαπωνικό “stand up” comedy, το Rakugo και το Kobanashi, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ταλέντο τους στην αφήγηση! Η Ελένη Αποστόλου, δασκάλα της Ιαπωνικής γλώσσας και λάτρης του ιαπωνικού χιούμορ, θα πραγματοποιήσει ένα workshop όπου το χιούμορ και η εκφραστικότητα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο! Στο Rakugo ο αφηγητής, καθισμένος στα γόνατα, ζωντανεύει μια ιστορία με τη φωνή, τις εκφράσεις και ελάχιστα αντικείμενα. Το Kobanashi είναι μια σύντομη, χιουμοριστική ιστορία, που βασίζεται σε λογοπαίγνια και έξυπνες ανατροπές. Στο workshop οι συμμετέχοντες δεν θα μείνουν μόνο στην θεωρία, αλλά θα εξασκηθούν σε βασικές κινήσεις και τεχνικές και στη συνέχεια θα αφηγηθούν μικρές ιστορίες, που θα είναι διαθέσιμες σε ελληνικά, απλά ιαπωνικά (やさしい日本語) και romaji, ώστε όλοι να μπορούν να συμμετάσχουν.

Instagram: https://www.instagram.com/elen_apostolou/

 

ΤΣΙΚΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Ο Λάμπρος Τσίκνας θα μυήσει τους επισκέπτες στο origami, την τέχνη της μεταμόρφωσης του χαρτιού, και με την καθοδήγησή του θα αλλάξουν εντελώς ένα τετράγωνο χαρτί και θα του δώσουν νέα μορφή. Πέρα από τη δημιουργική πλευρά, το origami είναι και μία μορφή ψυχοθεραπείας και χαλάρωσης σύμφωνα με τον κ.Τσίκνα, που αναφέρει ότι “οταν το χαρτί είναι στα χέρια σου, η ψυχή είναι σε γαλήνη”. Το κίνητρό του είναι να μοιραστεί τις γνώσεις του και τις δημιουργίες του με όσο περισσότερο κόσμο μπορεί.

Instagram: https://www.instagram.com/lambros.tsiknas.origami/

 

Σταυρούλα Σανίδα,
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια – Εκπαιδεύτρια

Η Σταυρούλα Σανίδα είναι ψυχολόγος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στη Λειτουργική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (Functional Analytic Psychotherapy) από το Πανεπιστήμιο της Washington. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας και ΜΔΣ στην Ψυχική Υγεία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος διπλώματος στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία από το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Από το 2006 εργάζεται ιδιωτικά στο γραφείο της εφαρμόζοντας τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, τη Functional Analytic Psychotherapy, την Acceptance and Commitment Therapy και τη Dialectical Behavior Therapy σε ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών όπως: κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας. Η συγγραφή ιστοριών για τους θεραπευόμενούς της είναι ένα πρόσθετο δημιουργικό και κλινικό εργαλείο που συμπληρώνει την ψυχοθεραπευτική της πρακτική.

To Haiku (俳句) είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική ποιητική φόρμα. Το γνωστό μέτρο των 17 συλλαβών και ο ρυθμός 5-7-5 αφορούσαν αρχικά εισαγωγές σε μεγαλύτερα ποιήματα, ωστόσο στην πορεία έγινε εμφανής η εκφραστική δύναμη της συγκεκριμένης δομής. Από τότε η ιαπωνική ποίηση χαϊκου ταξιδεύει ανεξάρτητη σε όλον τον κόσμο γνωρίζοντάς μας την ιαπωνική ψυχή.

Website: https://mental-health.gr/el/arxiki-stavroula-sanida/
Website: https://myworldsinwords.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Mentalhealthgr/
Instagram: https://www.instagram.com/stavroulasanida/

 

Be C.R.A.Z.Y. Soft Skills Academy

Η Βασιλική Ξυφτέρη έχει ζήσει κι έχει εργαστεί σε τρεις ηπείρους. Αρχίζοντας από την Ελλάδα, πήγε Αμερική για μεταπτυχιακά, μετά εργάστηκε στην Σμύρνη στο ΜΕΦ, και έπειτα επέστρεψε στην πατρίδα με όνειρο να διδάξει όλα όσα δεν μας έμαθαν στο σχολείο αλλά μας είναι χρήσιμα για πιο όμορφη καθημερινότητα. Έχει πτυχίο στην Εκπαίδευση και Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία και μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών με εξειδίκευση στις Διαπραγματεύσεις και Μεσολάβηση. Έχει πάθος με τις δεξιότητες που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, τις λεγόμενες soft skills, κι ασχολείται επίσης με το γράψιμο, την επιμέλεια κειμένων και την οργάνωση χώρου. Το μεγαλύτερο της επίτευγμα θεωρεί ότι είναι να κάνει τους ανθρώπους με ένα χαμόγελο και έναν παρηγορητικό λόγο να νιώθουν καλύτερα.

Στο workshop της οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τρόπους ανάπτυξης τέτοιων δεξιοτήτων ταξιδεύοντας ταυτόχρονα μέσα από σύντομες ιστορίες που θα διαδραματίζονται στην εποχή Edo.

Website: https://askthecrazyteacher.gr
Social media: askthecrazyteacher

Κατερίνα Δρακοπούλου

Μια πιο εσωτερική πλευρά του χορού θα παρουσιάσει η Κατερίνα Δρακοπούλου με ένα εργαστήριο για το Βutoh, ένα χορό που έχει τις ρίζες του στη μεταπολεμική Ιαπωνία και αφορά μια βαθιά και διαρκή διαδικασία διερεύνησης του σώματος εν κινήσει. Το Βutoh αποκαλείται «ο χορός των μεταμορφώσεων» διότι σε αντίθεση με τον κλασικό χορό δεν έχει προκαθορισμένη μορφή και δεν βασίζεται σε μιμητικές φόρμες. Αντίθετα, μας ενθαρρύνει να στραφούμε προς το εσωτερικό μας τοπίο και να επιτρέψουμε στις παρορμήσεις και τις αισθήσεις να μας συν-κινήσουν. Όσοι/ες συμμετέχουν, θα πειραματιστούν με τις βασικές αρχές του χορού Butoh που αφορούν την πρακτική της «απόσταξης» (distillation), που στηρίζεται στην ενεργητική σωματική παύση (stillness), στη βραδύτητα (slow motion) και στη σμίκρυνση χειρονομιών και κινήσεων (small scale movement and gesture). Στο τέλος του εργαστηρίου θα γίνει μια ανοιχτή παρουσίαση της πρακτικής. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία στο χορό ή στις παραστατικές τέχνες. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα και κάλτσες.

Facebook: https://www.facebook.com/katerina.drakopoulou.35

 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΤΣΑΓΡΗΣ / DRAGON RYU NINJUTSU

Νinjutsu (忍術) είναι φυσικά η τέχνη των νίντζα. Πέραν των απαραίτητων τεχνικών άοπλης και ένοπλης μάχης, πρόκειται για μια τέχνη που δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε μεθόδους κατασκοπίας, απόκρυψης, σιωπηλής διείσδυσης, υπονόμευσης ή σύγχυσης, συλλογής πληροφοριών κτλ, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα ζητημάτων που μπορεί να άπτονται του πολέμου χωρίς όμως να αφορούν άμεσα τη μάχη.

Facebook: https://www.facebook.com/NINJUTSUDRAGONRYU/

Νεκταρία Δασακλή

Kintsugi ονομάζεται η παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική επισκευής των σπασμένων κεραμικών σκευών με χρυσό, που βρίσκει ολοένα και περισσότερη απήχηση στον δυτικό κόσμο τον τελευταίο καιρό. Βασισμένο στις αρχές του wabi sabi και της φιλοσοφίας του ζεν, το kintsugi θεραπεύει το σπασμένο αντικείμενο αναδεικνύοντας τις ρωγμές του και αγκαλιάζοντας τη μοναδική του ιστορία. To εργαστήριο-παρουσίαση για το kintsugi θα μείνει πιστό στις αρχές της παραδοσιακής τεχνικής, με τη χρήση αυθεντικής ιαπωνικής λάκας (urushi), κάνοντας επιπλέον σαφές ότι οι απομιμητικές τεχνικές που έχουν εμφανιστεί τελευταία χρησιμοποιώντας άλλα υλικά δεν έχουν καμία σχέση με το αυθεντικό kintsugi. Την παρουσίαση θα εισηγηθεί η Νεκταρία Δασακλή, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης – Μουσειολόγος, και θα συστήσει στο κοινό τα αυθεντικά υλικά και πρακτικές του kintsugi, με βίντεο, ζωντανή επίδειξη, ενεργό συμμετοχή του κοινού και συζήτηση.

Η Νεκταρία Δασακλή εργάζεται εδώ και 24 χρόνια ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και το 2014 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το kintsugi.  Το επάγγελμά της αλλά και το προσωπικό της ενδιαφέρον της γύρω από τη φιλοσοφία του Ζεν και την ιαπωνική κουλτούρα, την ώθησαν να ψάξει σε βάθος καθετί σχετικό με την τεχνική αυτή, μια αναζήτηση χρονοβόρα και δύσκολη, καθώς πρόκειται για μία τεχνική που δεν είναι παρά ελάχιστα γνωστή στη Δύση.

Instagram: https://www.instagram.com/kintsugi.gr/

Yuishikai Kobujutsu Hellas

Το Kobujutsu (古武), δηλαδή η “παλαιά πολεμική τέχνη”, είναι ένα σύστημα ένοπλης μάχης της Οκινάουα και των νήσων Ριούκιου, το οποίο εστιάζει στη χρήση ειδικά διαμορφωμένων αγροτικών και άλλων εργαλείων ως όπλων, όπως τα κάμα, τα τόνφα, τα νουντσάκου, οι τρίαινες κτλ. Λέγεται ότι αναπτύχθηκε σε εποχές και περιοχές στις οποίες απαγορευόταν στον λαό η χρήση όπλων.

Website: https://www.yuishinkai.gr

Hellenic Inochikan Aikikai

Η λέξη Αikidō (合気道) είναι πολύσημη. Μέσω της ερμηνείας της φανερώνεται η φιλοσοφία της πολεμικής τέχνης, η αρμονική σύνδεση σώματος και πνεύματος που επιτυγχάντεται μέσω της καλλιέργειας της επίγνωσης τόσο του σώματος και των πράξεων του ίδιου του ασκούμενου όσο και της αίσθησης της δύναμης και ορμής του αντιπάλου. Εξ ου και ως σύστημα μάχης αποσκοπεί στη διαχείρηση του αντιπάλου.

Facebook: https://www.facebook.com/inochikan?locale=el_GR

Greek Sports Chanbara Association

Sports Chanbara: φανταστείτε ένα άθλημα που δεν θα χρειαζονται διαιτητές επειδή οι “αντίπαλοι” παίκτες θαυμάζουν ο ένας τον άλλον, αναγνωρίζουν τη νίκη ή την ήττα τους και δεν τους απασχολεί το αποτέλεσμα του αγώνα! Αυτή η ευγένεια και η αλληλοκατανόηση είναι η ουσία του Sports Chanbara σύμφωνα με τον ιδρυτή του Tetsundo Tanabe. Στην Ελλάδα, αυτό το ιαπωνικής προέλευσης άθλημα και πολεμική τέχνη εκπροσωπείται από την Greek Sports Chanbara Association και προσφέρει χαρούμενη, αλλά και πειθαρχημένη σωματική και πνευματική άσκηση. Παίζεται με  ελαφρά, αφρώδη (air-soft) σπαθιά και δόρατα και είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες, για παιδιά από 5 ετών μέχρι ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Επίσης, το Sports Chanbara, ή Spochan για τους φίλους του, ενδείκνυται για Άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ), αλλά και άτομα που έχουν ανάγκη σταδιακής έναρξης μιας αθλητικής δραστηριότητας (ΔΕΠΥ, αυτοάνοσα κλπ).

Website: http://www.sportschanbara.gr

Ελληνική Οργάνωση SHOTOKAN FUDOKAN Karate Do

Fudō (不動) σημαίνει σταθερός, ακλόνητος, απ’ όπου και fudōkan (不動館), δηλαδή σπίτι με σταθερά θεμέλια”. Το fudōkan karate συνδυάζει πτυχές του καράτε ως πολεμική τέχνη με έναν τρόπο ζωής που αποσκοπεί στην καλή σωματική και πνευματική υγεία και ευεξία. Αναπτύχθηκε με τη συμβολή της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης από ασκούμενους παλαιότερων μορφών καράτε.

Website: http://fudokan-karate.gr

Mangaka Ody

O Οδυσσέας Θεοδωράτος, γνωστός ως Mangaka Ody, γεννήθηκε το 2000 και είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο των manga στα 17 του χρόνια και από τότε δεν έχει σταματήσει να δουλεύει πάνω σε νέα έργα. Έχει συμμετάσχει και κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς manga, όπως ο Shounen Shoujo monthly manga award του 2019 καθώς επίσης είναι και ο δημιουργός του manga “Tomahawk Angel”, το οποίο εκδίδεται από την Dark Horse σε συνεργασία με την TAPAS Entertainment.

Manga (漫画) είναι φυσικά το παγκοσμίως γνωστό ιαπωνικό κόμικ με την χαρακτηριστική τεχνοτροπία του και την ιδιαίτερη εκφραστικότητά του. Το manga ξεκινά να αναδεικνύεται σε βιομηχανία μετά τον Β’ΠΠ και προς το τέλος του 20 αιώνα το φαινόμενο της διάδοσής του παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Ωστόσο η ιστορία του είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερη, με την χρήση του όρου 漫画 να καταγράφεται για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα αλλά την απαρχή του είδους να χρονολογείται στον 12ο αιώνα.

Σε αυτό το workshop οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να συνθέτουν και να ζωγραφίζουν μία σελίδα manga σε χαρτί.

Instagram: https://www.instagram.com/mangaka_ody/

Θεοφάνης Χαζάκης

Ο Θεοφάνης Χαζάκης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και ασχολήθηκε για πολύ λίγο, περίπου 2 χρόνια, με τη μαχόμενη δικηγορία. Η κύρια εμπειρία του είναι στον ασφαλιστικό κλάδο, ως ασφαλιστικός υπάλληλος σε πρακτορεία ασφαλίσεων. Παράλληλα, από το 2005 σπούδασε το Feng Shui στη Σχολή Feng Shui Research Center του Master Joseph Yu, με το οποίο έχει ασχοληθεί επαγγελματικά ως σύμβουλος και ως δάσκαλος. Τα τελευταία χρόνια σπούδασε και συνεχίζει να μελετάει διάφορα αστρολογικά συστήματα (ενδεικτικά Κινέζικη Αστρολογία, 9 Star Ki) και μεθόδους πρόβλεψης (I Ching).

Nine star ki ή κατά το ιαπωνικότερο kyūseikigaku (九星気学) είναι ένα σύστημα ιαπωνικής αστρολογίας το οποίο αναπτύχθηκε το 1924 από τον Sonoda Shinjiro ως μία μετεξέλιξη της Κινεζικής αστρολογίας και γεωμαντίας. Ως εκ τούτου είναι βασισμένο σε παραδοσιακές μεθόδους αστρονομικής μελέτης και στη φιλοσοφία του Γιν-Γιανγκ (陰陽道,onmyōdō).

YouTube: https://youtu.be/wmE3k2iQ6KQ

Ελληνική Λέσχη Bonsai

Η λέξη bonsai (盆栽) σημαίνει «δέντρο σε δίσκο» και περιγράφει την τέχνη που αφορά στην καλλιέργεια δέντρων. Πρόκειται για τη δημιουργία μικρογραφίας υπεραιωνόβιων δέντρων σε ρηχές γλάστρες, με απαρχές στις χώρες της ανατολής, ενώ τα τελευταία χρόνια καθίσταται ιδιαίτερα δημοφιλής και στον δυτικό κόσμο. Οι πρώτες αναφορές για τα bonsai εντοπίζονται στην εποχή της Δυναστείας των Χαν στην Κίνα και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν όρο ταυτόσημο του ιαπωνικού πολιτισμού.

Τα bonsai συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την υπομονετική δουλειά, καθώς ένα δέντρο για να διαμορφωθεί σε bonsai απαιτεί σκέψη, φαντασία, υπομονή αλλά και συνεχή ασχολία σε μεγάλο βάθος χρόνου, μέχρι να αποκτήσει την τελική του μορφή, αν και σαν ζωντανό έργο τέχνης θεωρητικά δεν τελειώνει ποτέ. Τα bonsai αποτελούν μία ενασχόληση που φέρνει τον άνθρωπο σε αρμονία με τη φύση και του χαρίζει στιγμές ηρεμίας και ψυχικής ανάτασης.

«Η αγάπη μας για την τέχνη “μπονσάι” μας ώθησε το Δεκέμβριο του 2011 να ιδρύσουμε την Ελληνική Λέσχη Μπονσάι», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ιδρυτικά μέλη. Σκοπός του Συλλόγου είναι «η ανιδιοτελής προαγωγή και διάδοση της γνώσης και της τεχνοτροπίας που αφορούν στα δέντρα μπονσάι. Επιδιώκεται η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και τεχνικών σχετικά με τη δημιουργία, επεξεργασία, καλλιέργεια, διαβίωση και διατήρηση των ιδιαίτερων αυτών δέντρων». Τέλος, όπως αναφέρουν τα μέλη της Λέσχης, «προσδοκία μας είναι να εμφυσήσουμε την φιλοσοφία της τεχνικής καλλιέργειας γηραιών δένδρων σε δίσκο, ενασχόλησης που συνεισφέρει στην αρμονία ατόμου, ψυχής και φύσης».

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το 2011 ο Σύλλογος «Ελληνική Λέσχη Μπονσάι», ο πρώτος και μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος, μη κερδοσκοπικός φορέας, που έχει ως στόχο την περαιτέρω διάδοση της τεχνικής καλλιέργειας μπονσάι. Όνειρο των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου αλλά και όλων όσων συμμετέχουν ως ενεργά μέλη του, είναι να συγκεντρώσει υπό την αιγίδα του όλους όσους αγαπούν τα μπονσάι στην Ελλάδα – μεμονωμένα άτομα και ομάδες/fora – ώστε να εργαστούν για την ανάπτυξη και ανάδειξη της τέχνης αυτής.

Website: www.hellenicbonsaiclub.gr
Facebook: https://www.facebook.com/HellenicBonsaiClub/
Instagram: https://www.instagram.com/hellenicbonsaiclub/
YouTube: https://www.youtube.com/@HellenicBonsaiClub