Tελετή Τσαγιού

bloc

«Η τελετή  τσαγιού» ή αλλιώς «ο Δρόμος του τσαγιού» είναι μία δραστηριότητα της Ιαπωνικής κουλτούρας, κατά την οποία γίνεται η προετοιμασία και παρουσίαση του πράσινου τσαγιού σε σκόνη matcha (抹茶). Στην Ιαπωνική γλώσσα ονομάζεται chanoyu (茶の湯)ή sadō, chadō (茶道) ενώ η τέχνη της προετοιμασίας ονομάζεται (o)temae ([]手前). Επηρεασμένη από τον Ζεν Βουδισμό, η τελετή βοηθά στην κάθαρση του μυαλού και στην ένωση του ατόμου με την φύση, καθώς για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται απόλυτη ηρεμία και αφοσίωση. Η πρώτη καταγεγραμμένη παρουσία της τελετής τσαγιού στην Ιαπωνία, έγινε τον 9ο αιώνα  και πραγματοποιήθηκε από τον Βουδιστή μοναχό Eichū (永忠) κατά την επιστροφή του από την Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει και την καταγωγή αυτού του εθίμου.

Η τελετή τσαγιού ήταν πρακτική που γινόταν αποκλειστικά από ευγενείς και ιερείς, οι οποίοι έδωσαν και την αυθεντική της μορφή στα μέσα του 14 ου αιώνα. Ωστόσο σταδιακά διαδόθηκε σε εύπορους εμπόρους και πολέμαρχους κατά τον 15ο και 16ο αιώνα.  Τα Κινέζικα σκεύη αντικαταστάθηκαν από Ιαπωνικά, και  η τελετή τσαγιού τροποποιήθηκε αρκετά μέσα στους αιώνες, παίρνοντας την τελική της μορφή κατά την περίοδο Edo (1603-1867).  Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι  μέχρι και αυτή την περίοδο, η τελετή τσαγιού πραγματοποιούνταν αποκλειστικά από άνδρες. Οι γυναίκες ξεκίνησαν να συμμετέχουν κατά την περίοδο Meiji (1868-1912).Στη συνέχεια ητελετή του τσαγιού συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις δεξιότητες που έπρεπε να κατέχει μια γκέισα.

Οι τέσσερεις αρχές είναι:

  • Wa αρμονία
  • Κei σεβασμός
  • Sei καθαρότητα
  • Jaku ηρεμία

Κάθε κίνηση κατά την τελετή τσαγιού, από το πώς θα κρατηθεί ένα σκεύος ή το πώς θα ανακατευτεί το τσάι στο δοχείο  πραγματοποιείται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και τεχνική.  Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν  πολλά διαφορετικά στυλ τελετής τσαγιού, ανάλογα με την περίσταση την εποχή τα σκεύη κλπ.  Στις μέρες μας, στην Ιαπωνία υπάρχουν σχολές που διδάσκουν την τελετή τσαγιού για τις νεώτερες γενιές.